Azonnal rá tudjuk vágni, hogy „… de szép az a ház, ilyet szeretnék én is!”. Az esztétikai érték kiemelten fontos, amelyet napjainkban már minden homlokzati vakolat maradéktalanul teljesít. Viszont gondoljunk csak bele, amellett, hogy szemet gyönyörködtető a homlokzat megjelenése, védelmet is nyújt az időjárás viszontagságaival szemben. Változnak az évszakok, így az esővel, a hóval, a széllel, a hideggel, a forrósággal, de még az erős UV sugárzással szemben is ellenállónak kell lennie. Gondoljuk még tovább! A levegőben szálló por, a szmog és akár környező folyók, tavak által kialakult nedves környezet is kihívások (algásodás, penészesedés) elé állítja a homlokzati vakolatunkat. Van olyan homlokzati vakolat, amely bírja az ennyire szerteágazó terhelést? A jó hírünk az, hogy igen, a szilikon homlokzati vakolatok kiállják a próbát! A következő sorokban bemutatjuk az előnyeit, felhasználási területeit és egy gyors számolással mindenki el tudja dönteni, hogy megéri-e az árát!

 

A szilikon homlokzati vakolat előnyei

 

A szilikon gyanta kötőanyagú homlokzati vakolatok egyre inkább teret hódítanak az utóbbi időben. Tekintsük át a legfőbb előnyeit!

 

· Páraáteresztő képesség

Lélegző rétegrend esetén kifejezetten előnyös, így a kőzetgyapotos hőszigetelő rendszerek tökéletes megoldása. Azoknál a régebbi épületeknél, amelyek vert- vagy vályogfallal rendelkeznek, a páraáteresztő képesség biztosítása követelmény, mert a falak stabilitása, állékonysága függ attól, hogy a nedvesség szabadon elpárologhasson.

 

· Színtartósság/UV állóság
Napjainkban az UV állóság egyre inkább előtérbe kerül, hiszen egyre nagyobb kihívást jelent. A homlokzati vakolat színtartósságát nagy mértékben befolyásolja annak UV állósága. Az UV stabil pigmentekkel való színezés biztosítja a kifejezetten hosszú idejű színtartósságot. Például a Revco, akár 27 év színgaranciát vállal a szilikon homlokzati vakolataira.

 

· Víztaszító és öntisztuló felület
A víztaszító tulajdonság a csapadék elleni védelem miatt rendkívül fontos, gondoljunk csak egy heves nyári záporra vagy akár egy több napos őszi esőzésre. Emellett öntisztuló felületet hozz létre, az úgynevezett lótuszvirág effektusnak köszönhetően. Azért nevezzük lótuszvirág effektusnak, mert a lótuszok felületén nem tapad meg a víz és más folyadék sem, hanem lepereg róla és mindeközben a növényen található port és más szennyeződéseket is eltávolítja. A víztaszító képességének köszönhetően nem szívja magába a nedvességet, hanem egyszerűen leperegnek a felületén és magukkal mossák a por, a korom, a füstgáz okozta szennyeződéseket, gyakorlatilag lemosódik a fal. Ráadásul, mivel a por nem tud megtapadni a felületen, így nem fog kialakulni alga vagy penész sem.

 

· Rugalmasság/repedésáthidaló
A homlokzati vakolat élettartamát befolyásolja, hogy a vakolatnak milyen a rugalmassága, azaz hajlamos-e repedésre. A szilikon vakolatok magas rugalmassággal rendelkeznek, így könnyű a felhordása és a homlokzati vakolat élettartama is hosszú.

 

Hova ajánljuk a szilikonos vakolatot?

 

A szilikonos homlokzati vakolatok bármely épület esetében kiváló megoldást biztosítanak, de különösen ajánljuk régi épületek, vályogfalak és kőzetgyapot szigetelés esetén, ahol elsődleges követelmény a kiváló páraáteresztő képesség. Érdemes erdők, vízpartok közelében mindenképp használni, hiszen ilyen környezetben jóval nagyobb a páraterhelés és így könnyen kialakulhat penészesedés, algásodás vagy akár mohásodás is. Továbbá kiváló választás a nagyvárosok házainak homlokzatára, ahol sok a por-, a korom- és a füstgáz szennyezés, mivel az öntisztuló képességének köszönhetően sokkal később jelentkezhet a homlokzat elkoszolódása.

 

 

 

Megéri az árát a légáteresztő szilikon vakolat

 

Az ár egy kiemelten fontos szempont vásárláskor és mindig érdemes megnézni egyéb lehetőségeket. Ha körültekintőek vagyunk, akkor tudunk racionális döntést hozni, amely hosszú távon is kifizetődő lesz számunkra. Így van ez a homlokzati vakolat választásakor is. A következő egyszerű számítással tudjuk konkretizálni, hogy valóban megéri-e az árát a szilikon homlokzati vakolat.

 

1, Akril gyantás színvakolat:

 

100 m2 x 2,5 kg x 798 Ft= 199.500 Ft (bruttó) – 2024.03.22.

A számításban a 1,5 mm kapart, fehér vakolattal lett számolva.

 

2, Szilikon gyantás színvakolat:

 

100 m2 x 2,5 kg x 1025 Ft= 256.250 Ft (bruttó) – 2024.03.22.

 

Tehát a különbség mindösszesen bruttó 56.750 Ft 100 m2 esetén.

 

Ha tartós, színét hosszú távon megőrző homlokzati vakolatot szeretnél, amely ellenáll az algásodásnak és a penészesedésnek is, keresd szakértő munkatársunkat a +36 20 403 4325 -ös telefonszámon vagy írj emailt a nagy.ildiko@hufbaupiedl.hu címre!

 

Nagy Ildikó szaktanácsadó

A tájékoztatás nem teljeskörű, részletekről érdeklődj elérhetőségeinken.