A padlásfeljáró lépcsők ideális megoldást nyújtanak, amikor a tetőtér nem kap lakótér funkciót, hanem csupán tárolóhelyként szolgál, például bőröndök, sílécek és más használaton kívüli tárgyak számára. Az ilyen lépcsők helytakarékosak és praktikusak, mivel a mennyezet síkjában rejtve maradnak, amikor nincsenek használatban.

A FAKRO padláslépcső megoldásai: Innováció és minőség

A FAKRO, mint a világ második legnagyobb padlásfeljáró lépcső gyártója, számos különböző megoldást kínál vásárlóinak. Az alapelv minden típusnál azonos: egy összecsukható lépcső, amely egy jól záródó ajtóval rejtve marad a mennyezetben, ezáltal helyet spórolva a fix padlásfeljárókhoz képest. Ezeket a lépcsőket nem mindennapi használatra tervezik, de fontos, hogy bírják a terhelést, legyen szó súlyról, hőszigetelésről, tűzgátlásról vagy légtömörségről.

 

Padlásfeljáró lépcsők típusai és technikai jellemzői

Anyag és teherbírás

A fa padlásfeljáró lépcsők 160 kg-ig terhelhetők.

A fém padlásfeljáró lépcsők 200 kg-ig terhelhetők.

Tipp: Az extrém kis helyigény érdekében a FAKRO kínál egy speciális, ollós szerkezetű fém lépcsőt, amelynek mennyezeti nyílásmérete 51x80 cm, és az összecsukott lépcső magassága mindössze 38,2 cm.

 Tűzgátló kivitel

Minden alaptípus rendelhető tűzgátló kivitelben, az EN 13501-2 szabvány szerint 45, 60 vagy 120 perc tűzgátlással, ami középületekbe való beépítést is lehetővé tesz.

 

Beépítési és méretezési szempontok

A helyiség belmagassága

A padláslépcsők típusának kiválasztásakor figyelembe kell venni a helyiség belmagasságát. A FAKRO padlásfeljáró lépcsői ideális megoldást biztosítanak 200 és 366 cm közötti belmagasság esetén is, a magasságtól függően a három vagy négy szegmensbe hajtva a létraszárat.

Hőszigetelt padlásfeljáró lépcső

A padlásfeljáró lépcsők ajtólapja típusonként eltérő módon vagy fehérek, vagy tetszőleges színre festhető natúr színűek, és az energetikai igényekhez igazított hőszigeteléssel ellátottak. A passzívház minősítés érdekében az LWT PassivHouse kivitel esetén a lépcső U értéke 0,51 W/m²K, teljesíti a 4. légtömörségi osztályt, és rendelkezik a Passive House Institute tanúsítványával.

 

 A megfelelő padlásfeljáró lépcsők kiválasztása

Födémáttörés mérete

A padlásfeljáró lépcsőt fixen kialakított födémáttörésbe kell beszerelni. A FAKRO lépcsői a leggyakoribb 70x120 cm méretű födémnyíláson túl több mint 10 eltérő méretben is kaphatók.

Belmagasság

A pontos belmagasság ismeretében kell kiválasztani a padláslépcsőt. A terméktáblázatban megadott minimális belmagasságra figyelve, és a pontos méretbeállításhoz a legalsó szegmenst méretre kell vágni.

Anyag és használat

Ritkább használat és könnyebb súlyok mozgatása esetén a fa létraszárú padláslépcső elegendő, gyakoribb használat és nagyobb súlyok esetén a fém létraszárú termékek javasoltak, bár mindkét kivitel kifejezetten tartós és erős.

 

Padlásfeljáró lépcső kiegészítői

A padlásfeljáró lépcsőkhöz számos kiegészítő is elérhető, amelyek növelik a funkcionalitást és biztonságot:

Védőkorlát: a padlástérben elhelyezhető védőkorlát növeli a biztonságot.

Toktoldó: eltakarja a szabadon maradó födémrészt.

Kiegészítő ajtó: portól és hőtől véd.

Belső takaróléc: esztétikai szempontból fontos kiegészítő.

Kiegészítő lépcsőfok: növeli a lépcső hosszát és kényelmét.

Kilincs: a padlástér felőli oldalra szerelhető, megkönnyítve a használatot.

 

A FAKRO padlásfeljáró lépcsők nem csupán praktikusak, hanem magas minőségi követelményeknek is megfelelnek. Különböző anyagokból és kialakításokból választhatunk, attól függően, hogy milyen gyakran és milyen terhelésnek tesszük ki a lépcsőt. A tűzgátló kivitelek és a hőszigetelési megoldások tovább növelik a termékek sokoldalúságát, míg a számos kiegészítő lehetőséget biztosít a személyre szabott megoldások kialakítására.

Az ideális padlásfeljáró lépcső kiválasztásához fordulj bizalommal szakértő munkatársainkhoz! Vagy írj nekünk!