Rendhagyó módon nem az építőanyagok álltak a középpontban, hanem 35 kivitelező cég, több mint 120 fő elkötelezett munkatársa, akikből 25 főzőcsapat alakult. Az építőipari szakemberek rendkívüli kulináris küzdelemben mérték össze a tudásukat, az I. VESZPRÉMI HUFBAU FŐZŐVERSENY fergeteges díjaiért, a Landmann grillkocsikért.

A rendezvény szép őszi napsütésben bontakozott ki és a résztvevők felszabadultsága és lelkesedése érezhető volt. Az építés mestereinek kreativitása nem ismert határokat, a csapatok ötletesen kombinálták az alapanyagokat, hogy lenyűgöző fogásokat alkossanak. A Piedl-Ker Kft. Kivitelezői Partnertalálkozó és I. Veszprémi HUFBAU Főzőverseny olyan közösségi élményt teremtett, ahol az építőipari szakemberek a hétköznapi szerepükből kilépve egy másik oldalukat mutathatták meg.


 

 

Hosszú évek óta együtt dolgozó partnerek estében nem ritka, hogy idővel a vevő-eladó kapcsolatból már-már baráti viszony alakul ki. A Piedl-Ker Kft. mentalitására jellemző az emberközpontúság, közösségépítés, és a személyes kapcsolatok ápolása, melynek sikerességét két évtized eredményei igazolják. Kiemelkedő érték az, ha egy kereskedő fix partneri kört tud maga mögött a kivitelezők személyében. De megfordítva, a kivitelezőknek sem mindegy, hogy az a kereskedő partner, akivel szimbiózisban működnek, mennyire áll stabil lábakon, mennyire rugalmas a gyorsan változó piaci környezetben.

 

 

Erre az együttműködésre alapozva tartott rendhagyó partnertalálkozót a Piedl-Ker Kft. 2023.09.29-én az általa működtetett Hufbau áruházban Veszprémben, de, hogy pontosan miben is tért el a megszokottól ez az összejövetel, arra még később kitérünk. Előbb fontos tisztázni egy lényeges dolgot a veszprémi Hufbau körül, pontosabban annak tulajdonosszerkezetében.

A Piedl egy régóta jól csengő név a veszprémi és környékbeli gazdasági életben, sokan mégis elsősorban az autókereskedés kapcsán ismerik. Holott a cégcsoport – mert a szerteágazó tevékenységüket nézve nyugodtan lehet csoportként hivatkozni rájuk – több, mint húsz éve jelen van az építőiparban is. Alapítói voltak a Hufbau hálózatnak, Balatonalmádiban és Balatonfüreden már régóta üzemeltetnek építőanyag kereskedéseket , 2022-ben pedig Veszprémben megnyitották az ugyancsak Hufbau márkanév alatt, de a Piedl család, György és lánya, Anna által vezetett építőanyag- és barkácsáruházukat.

 

 

Ennyi idő alatt gazdasági válságok jöttek és mentek, változtak a piaci trendek, az igények, a családi vállalkozásból indult céghálózat viszont mindig a felszínen tudott maradni. Ennek egyik legfontosabb oka a tulajdonosi körfelfogásában keresendő. Hiába nőtt nagyra a vállalkozás, soha nem hagyta el a családias, az ügyfelekkel baráti kapcsolatra törekvő mentalitást.

Ez köszönt vissza a barkácsáruháznál tartott partnertalálkozón is, ahová 35 környékbeli kivitelező cég jött el, közülük 25-en pedig vállalkoztak arra a kihívásra, ami nem is állhatna távolabb az építőipartól, mégis az egyik legjobb közösségformáló eszköz. A barkácsáruház udvarán ugyanis 25 bogrács és 25-ször 2 kg sertéshús várta a vendégeket, a feladat pedig az volt, hogy főzzenek valamit, ami lenyűgözi a zsűrit. Egyéb megkötés nem lévén minden bográcsban más étel főtt, gulyás, pörkölt, ragu, vagy az adott csapatspecialitása. Így történhetett meg az is, hogy egy csapat húsdarálóval érkezett, ők töltött káposzta mellett tették le a voksukat.

 

 

„Ez a nap nem az eladásról szól a Piedl-Ker Kft. életében, hanem a jókedvről és az emberi kapcsolatokról.” – Ezt a Piedl-Ker Kft. ügyvezetője, Piedl Anna mondta, amikor meglátogattuk a rendezvényt, ahol az is kiderült, hogy mi az a tipikus magyar étel, ami például kiváló a sertéshús mellé, bár manapság méltatlanul elfeledett. De erről kicsit később.

Visszatérve a Piedl-Ker Kft. filozófiájához, Kovács István cégvezető szerint az a törekvésük, hogy minden partnerükkel kialakítsanak bizalmas, egymást segítő kapcsolatot. Ezt az elvet nem csak a vezetés, hanem a kollégák is vállják és követik „Kivitelező partnereink személyesen ragaszkodnak a velük kapcsolatban álló értékesítőkhöz. Tudják, hogy bennük megbízhatnak, hogy számukra egyedi árakat alakítanak ki, és mindig a közös problémamegoldásra törekednek ez a mentalitás pedig a Piedl nevet még értékesebbé teszi a piacon” – mondta a cégvezető.

 

 

Hogy ez a gyakorlatban még mit is jelent, arra néhány partnerük adta meg a választ, akiket a bogrács mellett kérdeztünk a Piedl-Ker Kft-vel való kapcsolatáról:

„Körülbelül 5-6 éve vagyunk kapcsolatban, mi akkor kezdtük csak a vállalkozásunkat és együtt nőttünk fel velük. De, hogy mi is növekedhettünk, abbannagy szerepe volt annak, hogy amikor egy rizikósabb gazdasági helyzet állt fent, például meg kellett volna előlegeznünk akár több százmilliós értékű anyag költségét, akkor ők rugalmasan és segítőkészen álltak hozzánk. Arról nem is beszélve, hogy volt rá példa, hogy bőven zárás után, este hívtuk fel őket egy sürgős beszerzés miatt és ugyanúgy felvették a telefont.”– Mondta az egyik környékbeli cég vezetője, aki még hozzátette, hogy minden építőipari vállalatnak kell egy olyan tüzép, amelyik előre tudja lendíteni, ebből pedig nincs sok a piacon.

Egy másik vállalat vezetője viszont jóval régebbi kapcsolatot ápol a Piedl-Ker Kft-vel, konkrétan az indulás óta jelen vannak egymás életében. Abban, hogy soha nem merült fel annak a gondolata, hogy lecseréljék a Hufbau márkát egy másikra, annak is nagy szerepe volt, hogy a Piedl-Ker Kft. munkatársai nem restek egyedi árajánlatokat kidolgozni minden egyes megrendelésre, amihez viszont elengedhetetlen, hogy jól ismerjék a partnerük igényeit és lehetőségeit, ecsetelte az építőipari vállalat vezetője, aki egyébként egy készülő palócgulyás mellett mondta el mindezt.

A partnertalálkozón a kis és közepes építőipari vállalkozások mellett az igazán nagyok is jelen voltak. Olyan cégek, akik részt vesznek a nagyobb állami beruházások kivitelezésében is. Egy ilyen cégnek a képviselője emelte ki a Piedl-Ker Kft. kapcsán a rugalmasságot és gyorsaságot, ami miatt ők is az állandó partnerek körét erősítik a mai napig.

A rugalmasság és gyorsaság a bográcsok mellett sem volt mellékes, hiszen a csapatoknak alig több, mint két óra állt rendelkezésre, hogy elkészítsék ételüket. Ráadásul a tét sem volt kicsi, hiszen fődíjként három nagyértékű grillsütőt lehetett megnyerni.

Azt már az elején leszögezte Piedl Anna, hogy sem ő, sem pedig édesapja nem fognak részt venni a zsűrizésben. Egyrészt, mert nem akarnak részrehajlást kockáztatni, másfelől pedig erre egy sokkal szakavatottabb személyt találtak.

A szomszédos gyár séfje, Amrein Csaba tette át a székhelyét egy rövid időre a Hufbauhoz, hogy két társával együtt megkóstolják és értékeljék a huszonöt ételt. Amrein Csaba neve sem ismeretlen a veszprémiek számára, hiszen korábban olyan jó hírű éttermeknek volt a séfje, mint például a Villa Medici.

 

 

Ő árulta el még a zsűrizés előtt, de már a készülő ételek mellett, hogy, ha valaki meg akarja bolondítani a sertéshúst, akkor azt bakonyi gombával, például vargányával meg tudja tenni. Ami pedig a köretet illeti, az utóbbi időben sok szakács elfelejti, de a dödölle, a főtt krumpliból és lisztből készült, majd zsíron lepirított étel tökéletesen harmonizál szinte bármilyen sertésétellel.

Bár dödöllét végül senki sem készített, a csapatok nem voltak híján a kreatív ötleteknek: az egyik bográcsban például indiai fűszerezésű étel készült, ami dobogós helyen végzett. A fődíjat egy erdei gombákkal gazdagatott, fürjtojásos nokedlivel tálalt pörkölt nyerte. A Piedl-Ker Kft. péntek délutáni rendezvénye bebizonyította, hogy a főzés élvezete és a közös szórakozás nagyon erős csapatépítő erővel bír. Pláne, ha van egy olyan házigazda, akinek ezek a személyes kapcsolatok legalább annyira fontosak, mint a vállalkozásának fejlődése. Piedl Anna hangsúlyozta: „Ez az első ilyen partnertalálkozónk, de szándékunk, hogy hagyományt teremtsünk, hiszen rendkívül nagy volt az érdeklődés és pozitívak a visszajelzések. Jövőre ugyanitt találkozunk!”