Napjainkban kifejezetten érdemes nagyobb hangsúlyt fordítanunk az otthonunk energiahatékonyságára, hogy mi ne szórjuk ki az ablakon a pénzt. Az ablak szerepe jóval túlmutat azon, hogy természetes fényt és friss levegőt engedjen be. Az ablak nagy hatással van az épület megjelenésére, de kiemelt mértékben hozzájárul az otthonunk energiahatékonyságához is. Bátran kijelenthetjük, hogy a műanyag ablakok mint korszerű megoldások kiemelkedően teljesítik mindazokat a követelményeket, amelyeket egy modern és kényelmes otthontól elvárhatunk.

A műanyag ablak előnyei

Energiahatékony megoldás

Az ablakok a legnagyobb hőveszteséget okozó felületek közé tartoznak az épületek esetében. Számos mérés alapján kijelenthetjük, hogy a ház hőveszteségének akár 30%-át is okozhatják a homlokzati nyílászárók. A műanyag ablakok azonban speciális tömítésekkel és réteges üvegezéssel készülnek, ami hatékonyan csökkenti a hőátbocsátást. Így az otthonod télen melegebb, nyáron hűvösebb lesz. Ez nemcsak azt jelenti, hogy komfortérzeted magasabb lesz, hanem alacsonyabbá válik a fűtési és hűtési költséged is.

Könnyű karbantartás és tartósság

A műanyag ablak egyik legnagyobb előnye az alacsony karbantartási igény. A műanyag anyag nem igényel festést, lazúrozást, alapozást, csiszolást vagy speciális kezeléseket. Ráadásul a műanyag ablakok kiválóan ellenállnak az időjárási hatásoknak, így magas élettartammal, tartósággal rendelkeznek.

Hangszigetelés és kényelem

A műanyag ablakok a hangszigetelés terén is kitűnő teljesítményt nyújtanak. Az üvegezésnek és a tömítéseknek köszönhetően hatékonyan csökkentik a külső zajok bejutását, így nyugodt és csendes környezetet teremtenek az otthonodban. A külső zajok távoltartása kiemelten fontos, mert a pihentető, nyugodt alvás hozzájárul a gyerekeink és a saját magunk életminőségéhez és teljesítőképességéhez is. Nem hiába mondjuk, hogy egy jó, nyugodt alvás csodákra képes. Emellett a műanyag ablakok rendkívül könnyen nyithatók és zárhatók, ami növeli a kényelmet és a funkcionalitást.

Esztétika és praktikum

A műanyag ablakok nemcsak praktikusak, könnyen nyithatók és zárhatók, hanem esztétikai szempontok alapján is elmondhatjuk, hogy hosszú távon is megőrzik esztétikus megjelenésüket, nem fakulnak és nem sárgulnak. A műanyag ablakok szintén ideális választásnak bizonyulhatnak akkor, ha modern minimalizmusról vagy hagyományos eleganciáról van szó.

Zöldebb megoldás a környezettudatosságért

A műanyag ablakok zöldebb megoldást is jelenthetnek. Az energiatakarékos működésük és hosszú élettartamuk révén csökkentik az energiafelhasználást és karbantartási igényt. Emellett számtalan gyártó az újrahasznosított műanyagokat is használja az ablakok gyártásához, ez további környezetvédelmi előnyökkel jár.

Könnyű tisztíthatóság

A műanyag ablakok nem véletlenül népszerűek a háziasszonyok körében is, hiszen rendkívül könnyű tisztíthatóság jellemzi azokat. A sima felületek nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az ablakaink gyorsan és könnyen tisztíthatók legyenek. Ezzel jelentős időt és energiát spórolhatunk meg, rövidebb idő alatt tudjuk teljesen tisztává varázsolni otthonunk ablakait.

Biztonság

A műanyag ablakok vasalata, szerkezete miatt biztonságban tudhatjuk otthonunkat: a statisztikák alapján ugyanis egyértelmű, hogy a betörők olyan épületet választanak szívesebben, ahol a bejutás könnyebb. Egy kiváló műanyag ablak már megjelenésében is a minőséget üzeni, amiből a betörő arra következtethet, hogy nem lesz egyszerű dolga, így könnyen másik célpont felé fordíthatja a figyelmét.

3 kiemelt szempont, hogy jó ablakot válassz

Ár-érték arány

Az előző pontokban részletesen végigvettük, hogy milyen előnyökkel rendelkeznek a műanyag ablakok. A biztonság, az energiahatékonyság, a könnyű tisztíthatóság és karbantartás, a hangszigetelés, a tartósság, a praktikum és a környezettudatosabb gondolkodás is mind-mind a műanyag ablak mellett szól. Az árakat és a biztosított előnyöket figyelembevéve könnyen kijelenthetjük, hogy ár-érték alapján érdemes a műanyag ablakok mellett voksolni.

Hőátbocsátási tényező

Több hőátbocsátási tényező számot is találhatunk a műanyag ablakok termékspecifikációjában – külön az üvegezés és külön a tokszerkezet tényezőjét. A két hőátbocsátási tényező adja az úgynevezett Uw értéket. A műanyag ablak kiválasztásakor erre kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Könnyű ennek az értéknek az értelmezése, hiszen minél alacsonyabb ez a szám, annál energiahatékonyabb. Jó, ha tudod, hogy a magyar szabályok szerint, 2018-tól csak Uw=1,15W/m2 alatti hőátbocsátási tényezővel rendelkező műanyag ablakokat lehet beépíteni új épületek esetén.

Vasalatok minősége

A műanyag ablakokat évtizedekre választjuk és nyilván azt szeretnénk, hogy ezen idő alatt tökéletesen működjenek. A vasalatok kiváló minősége biztosítja, hogy a műanyag ablak néhány év után nem fog meghajolni. Ne felejtsük el, hogy a vasalatoknak kell a műanyag ablak súlyát elbírni, és a teljes szerkezet mozgatásáért is a vasalatok felelnek.

A végső döntés

Összefoglalva, a műanyag ablak ideális választás lehet építkezésnél és felújításnál is. Hiszen nemcsak energiatakarékosak, hanem praktikusak, tartósak, kiváló hangszigetelők, továbbá biztonságot és kényelmet nyújtanak. Ár-érték arányban kifejezetten előnyös a műanyag ablak, de választáskor fordítsunk fokozott figyelmet a hőátbocsátási tényező értékére és a vasalatok minőségére.

A műanyag ablak választásához keresd szakértő munkatársainkat, és vedd fel velünk a kapcsolatot!