A kert otthonunk kiemelten fontos része, de egy gyönyörű kert megalkotása művészet. A növények szakszerű és szívvel-lélekkel történő ápolása, gondozása mellett a rendezettség adja a lenyűgöző kertek alapját. Tudod-e, hogy mivel a legegyszerűbb elérni, hogy a kerted rendezett legyen? Igen, a gyepszegély és ágyásszegély használata! Ebben a cikkben bemutatjuk, miért érdemes ezeket alkalmazni, milyen előnyökkel járnak és bemutatunk a NORTENE-től 3 konkrét megoldást is.

Mi az a gyepszegély?

A gyepszegély egy olyan eszköz, amely elválasztja a gyepet a kert más részeitől, például a virágágyásoktól vagy az ösvényektől. Ez a szegély megakadályozza, hogy a fű átnőjön a kert többi részébe, és segít fenntartani a gyep rendezett megjelenését.

          

 Mi az az ágyásszegély?

Az ágyásszegély hasonló célt szolgál, mint a gyepszegély, de specifikusan a virágágyások köré telepítik. Az ágyásszegély megakadályozza, hogy a virágok vagy más növények elszaporodjanak a gyepbe vagy más kertterületekre, ezzel biztosítva a rendezett ágyásokat.

 

Miért fontos a gyepszegély és az ágyásszegély?

A gyepszegély és az ágyásszegély kiemelten fontos szerepet tölt be a kert rendezettségében, így esztétikai szempontól kihagyhatatlan egy káprázatos kertből. Tiszta vonalakat ad a kertednek és professzionális megjelenést biztosít.  Az ágyásszegély szép keretet ad a virágágyásoknak, kiemelve a azok szépségét. Emellett nem csak esztétikai okokból fontos, hiszen segít fenntartani a gyep, az ágyások és a kert többi része közötti egyensúlyt is.

 

Miből készülhet a gyepszegély és az ágyásszegély?

Ezen anyagok tárháza nagyon széles. A betontól, a műanyagon át a természetes anyagokig sok minden szóba jöhet. A NORTENE választékában jelen van az újrahasznosított gumiból, a hullámos műanyagból, a WPC-ből, a mintás fémből, galvanizált acélból, a festett fémből, a bambuszból, a rönk jellegű fából és a fonott fűzfavesszőből készült ágyás- és gyepszegély is.

Ezek közül 3 megoldást mutatunk be röviden, amelyek különböző stílusokhoz és funkciókhoz is kifejezetten illeszkednek.

 

Steely Bordura, a galvanizált acél ágyásszegély

Letisztult, hatékony és esztétikus megjelenést biztosít a különféle területek elválasztásához. Kialakítása hullámos felületet biztosít, hajtogatott felső és alsó szélekkel. A mérete is kifejezetten praktikus, hiszen 14 cm magas, 6 m hosszú és mindössze 0,03 cm vastag és akár 3 féle színben is elérhető.

 

Előnyei: 

rugalmas és erős

könnyen és gyorsan telepíthető

a hullámos felület dekoratív megjelenést biztosít

hosszútávú megoldást jelent

UV védelemmel ellátott

méretre vágása lemezollóval vagy sarokcsiszolóval is megoldható

 

Selfix Bordura, az újrahasznosított gumi ágyásszegély

A virágágyások és füves, mulcsos, kavicsos területek tökéletes elkülönítéséhez tartós és kiváló megoldást biztosít. Ráadásul újrahasznosított gumiból készült. Fekete színben és 13 cm magasságban kétféle 500 cm és 1000 cm hosszúságban is elérhető

 

Előnyei:

nagyon ellenálló

rugalmas

erős és tartós

könnyű vele dolgozni

újrahasznosított gumiból készül

 

Border Flexi, a sokoldalú ágyás- és gyepszegély

Ha egy nagyon sokoldalú szegélyt keresel, ami tökéletes ágyásszegélynek és gyepszegélynek is, akkor ismerd meg a NORTENE Border Flexi megoldását. Extra rugalmasság jellemzi, így az ívek és a körök tökéletesen, kompromisszumok nélkül kivitelezhetők. Ennek az újgenerációs ágyás- és gyepszegélynek köszönhetően könnyen és gyorsan megoldást biztosít, akár a kertépítéskor vagy az utólagos tereprendezéskor, ágyások kialakításakor is. A szegély mérete 100 x 8 4,5/7,8 cm, míg a leszúró tüske 23,5 x Ø2,9 cm nagyságú.

 

Előnyei:

gyalogos térburkolathoz is kiváló támasztást biztosít

egyszerűen, gyorsan elkülöníthető vele a fű, a mulcs vagy akár a kavics is

ideális virágágyások, gyepszegélyek, kiskert utak kialakításakor is

egyenes, íves, kör, és ovális formák is könnyen megoldhatók a használatával

UV álló

könnyen telepíthető

a leszúrható tüskék biztos rögzítést nyújtanak

kiváló minőségű

100%-ban újrahasznosított műanyagból készül

európai gyártású termék

 

A gyepszegély és ágyásszegély használata jelentősen hozzájárulhat a kerted rendezettségéhez és esztétikai megjelenéséhez. Nem csak megkönnyíti a kert karbantartását, de kiemelik a növényeid szépségét is. A különböző anyagok és design lehetőségek széles skálája lehetőséget ad arra, hogy a saját stílusodhoz és igényeidhez igazítsd a kerted megjelenését. Ne feledd, a gondosan telepített és karbantartott szegélyek hosszú távon megtérülnek, hiszen kevesebb időt és energiát kell majd fordítanod a kerted ápolására és sokkal több időd lesz a gyönyörű kertben pihenni és kikapcsolódni. Készen állsz? Kezd el a kerted átalakítását most!

Az ideális gyepszegély és ágyásszegély kiválasztásához fordulj bizalommal szakértő munkatársainkhoz! Vagy írj nekünk!

 

 

 

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyi időt vesz igénybe a gyepszegély telepítése?

A gyepszegély telepítése a NORTENE megoldásaival gyorsan és könnyen kivitelezhető. Természetesen a ráfordított idő nagymértékben függ attól, hogy milyen területen és hány folyómétert fogsz szegélyezni.

Milyen gyakran kell karbantartani a kerti szegélyeket?

Évente egyszer érdemes végignézni, hogy nem-e sérült valahol, de valójában a telepítést követően a NORTENE megoldásai gondozásmentesek.

Használhatók többféle szegélyt is kertben?

Természetesen, nyugodtan kombinálható többféle kerti szegély, ezzel is biztosítva, hogy a végeredmény érdekesebb és változatosabb lesz.

Lehet saját kezűleg telepíteni a kerti szegélyeket, vagy szakemberre van szükségem?

A gyepszegélyek és ágyásszegélyek telepítése házilag is megoldható, különösen, ha egyszerűbb anyagokat, például műanyagot vagy fát választasz. Ha bonyolultabb telepítést igényel a szegély, például beton akkor érdemes lehet szakember segítségét kérni.