Sőt, nem csak az otthonunkba találunk színben, designban és használhatóságban megfelelőt, hanem akár nagyobb forgalomnak kitett irodákba is tökéletes burkolat lehet. A laminált padló számtalan előnnyel rendelkezik. A korszerű gyártástechnológiának köszönhetően strapabíró, könnyen tisztántartható, hihetetlen széles a szín- és mintaválaszték. Bátran kijelenthetjük, hogy minden lakberendezési stílushoz megtalálhatjuk az ideális laminált padlót. Emellett elmondhatjuk, hogy a laminált padló beépítése, fektetése egyszerű, viszont érdemes a gyártói utasításokat figyelembe venni. Ebben a cikkünkben megmutatjuk, hogy mire figyelj oda ha laminált padlót választottál burkolatnak nappaliba, gyerekszobába, vendégszobába, folyósóra vagy konyhába. Tételesen felsoroljuk azt a 7+1 gyakori hibát, amit sokan elkövetnek a laminált padló fektetése, beépítése során. Erre figyelj!

1. Nem a helyiség rendeltetésének megfelelő laminált padló kerül kiválasztásra

Az igénybevétel szerint több tényezőt is figyelembe kell vennünk, a mintákon, stíluson és színeken túl. Ilyen például a kopássállóság, a vastagság, használható-e padlófűtésre és nem utolsó sorban a cseppállóság. Például a nagyobb forgalmú terekbe érdemes a magasabb kopásállóságút választani vagy ha a konyhába laminált padló lesz a burkolat, akkor érdemes cseppállót beépíteni.

2. A laminált padló nem vízálló

A laminált padlót számos előnye miatt szinte bármelyik helyiségbe el tudjuk képzelni. De vigyázat, a laminált padló nem vízálló! A folyamatosan fejlődő, egyre magasabb minőséget és kihívásokat is teljesítő gyártástechnológiának köszönhetően több gyártó palettáján is megtaláljuk a cseppálló, a nedvesség vagy korlátozott ideig vízálló laminált padlót. Viszont tudnunk kell, hogy a laminált padló nem vízálló, maximum rövid, korlátozott ideig áll ellent. Így vizes helyiségekbe, mint például fürdőszoba nem javasoljuk a laminált padlót burkolatnak.

3. Az akklimatizáció elhagyása

Talán elmosolyodtunk most, de kiemelten fontos, hogy a megvásárolt laminált padló a beépítés területén 48-73 órát alkalmazkodhasson a beépítés előtt. Minden olyan termékre igaz ez, amelyik érzékeny a nedvességre, tágulásra és összehúzódásra. Egyszerűen tárold le a telepítés területére 2-3 napra (a gyártói útmutatás szerint), így biztosan alkalmazkodik a hőmérséklethez és páratartalomhoz.

4. Nem tökéletes az aljzat

A laminált padló hosszú élettartamának sarkalatos pontja, hogy a felület, ahova fektetésre kerül, tökéletesen vízszintes legyen. Ellenőrizzük hosszú vízmértékkel a felületet és szükség esetén tökéletesítsük önterülő padlókiegyenlítővel. A nem megfelelő aljzat rendellenes kopást és a padló minőségének romlását okozza. Mindig csak olyan aljzatra fektessük a laminált padlót, amely tökéletesen vízszintes, nem mozog és kiváló minőségű. Figyelem! Régi padlószőnyegre soha nem fektessünk laminált padlót és meglévő hidegburkolatra is csak akkor, ha az jó minőségű, tökéletesen vízszintes és a fuga közöket is kiegyenlítettük.

5. Nem megfelelő a laminált padló alátét

A laminált padló meghajolhat, mivel az aljzat nem nyújt szerkezeti integritást, ezért alátét réteget kell alkalmazni. Az alátét elnyeli az aljzat kisebb eltéréseit és hangszigetelőként is funkcionál. Fontos, hogy a megfelelő laminált padló alátét kerüljön kiválasztásra, például ha padlófűtés van a helyiségben, akkor az alátét is ennek megfelelő legyen. Érdemes a magasabb minőségű alátétet választani, mert már rövid távon is nagyobb elégedettségünkre szolgál.

6. Nincs nedvességzáró védőréteg

Ha előfordulhat, hogy az aljzat nedvességet szállíthat a fektetett laminált padlóhoz, akkor mindenképpen használj párazárót, hogy hosszú élettartamot biztosíts! Például egy családi ház földszint beton aljzatához mindenképpen szükséges.

7. Nincs dilatációs hézag körben a falaknál

A laminált padló úgynevezett „úszó burkolat” azaz szüksége van tágulni, majd összemenni tudjon teljes felületén. Ezért a falaknál, oszlopoknál körben 1 cm dilatációs hézagot kell hagyni, máskülönben vetemedhet a burkolat.

7+1. Nem használsz végzárót, burkolatváltót vagy szegélylécet

A legszebb laminált padló burkolat is számos bosszúságot okoz, ha nem használsz végzárót, burkolatváltót és szegélylécet. A kellemetlen látvány mellett a minőségét és élettartamát is negatívan befolyásolja a befejezetlen munka. Az ajtóknál záró profilt, a burkolat átmeneteknél burkolatváltó profilt és a falaknál szegélylécet alkalmazz. A szegélylécek lehetnek színazonosak vagy akár egyszínű fehérek is. Záró- és burkolatváltó profilok is rendkívül széles választékban elérhetőek.

A gondos telepítés biztosítja, hogy a laminált padló hosszú élettartamú legyen és az otthonod kényelmét szolgálja. Válassz laminált padlót nappaliba, gyerekszobába, vendégszobába, hálószobába, folyósóra, konyhába vagy akár irodába és kerüld el a 7+1 gyakori hibát, amit sokan elkövetnek a burkolat fektetésekor! Vágj bele bátran vagy bízd szakemberre, de előtte fordulj szakértő munkatársainkhoz további ötletekért, tanácsokért!