Egyre gyakoribbak a tetőn kialakított zöldkertek, teraszok, nem is beszélve a napenergia felhasználásának lehetőségéről. A szakemberektől kifejezetten vízbiztos szigetelési megoldást várnak el a megrendelők. A mesterek pedig teljesen tisztában vannak vele, hogy a tökéletes kivitelezés több ponton is kiemelt figyelmet és gyakorlatot igényel. A GV 45 E bitumenes vízszigetelés gyors és hatékony megoldást biztosít a többrétegű tetőszigetelési rendszerek kiegészítő alsó rétegének kialakításakor és az épületszigetelés talajnedvesség elleni védelmének létrehozásakor.
De melyek a kivitelezés sarokpontjai, amelyek biztosítják a vízbiztos szigetelési megoldást?
A következőkben 5 PRO tippet adunk, hogy mire figyelj feltétlenül a GV 45 E bitumenes vízszigetelő lemez használatakor.

1. Jó szerszámmal és felszereléssel dolgozz!

Jó munkát csak jó szerszámmal lehet végezni, nem is beszélve arról, hogy saját magunknak könnyítjük meg a munkavégzést, és a jó szerszám, valamint kiegészítő még a munkavégzés időtartamát is kedvezően befolyásolja. A tetőfedő cipő rovátkolt cipőtalppal, az aszfaltozó cipő profilmentes sima cipőtalppal, illetve a munkavédelmi kesztyű elengedhetetlen, de mérőszalag, horgaskés, szilikonbevonatú kézi nyomóhenger, varrathenger, papírhenger, nagynyomású tömlő, szigetelőkanál, lángégő, szilikonbevonatú nyomógörgő, varrathegesztő vagy forrólevegős berendezés (legalább 3 kW teljesítményű) és poroltó nélkül nem érdemes elkezdeni a munkát.

2. Mindig tartsd be az általános szerelési utasításokat!

A GV 45 E bitumenes lemez hidegebb évszakokban minimum feldolgozás előtt 12 óráig fagymentes helyen legyen tárolva! Kivitelezéskor figyelj arra, hogy az anyag és felület hőmérséklete valóban legalább +5 oC fölött legyen ! A kellősítés kihagyhatatlan bitumenes anyaggal. Figyelj arra, hogy ne legyenek úgynevezett fészkek vagy jelentős hiányok a felületen! Legyen tiszta, pormentes a felület, és a lejtése minimum 2% legyen! Ha a lejtés nem megfelelő, akkor képezz lejtést hőszigetelésből! Függőleges felületen (felvezetés attikára vagy falra) mindig rögzítsd mechanikusan a bitumenes szigetelést a felső és az alsó végén, és alakítsd úgy, hogy víz ne kerülhessen a szigetelés mögé. Az átfedéseket minden esetben a víz áramlási irányához képest alakítsd ki! A víz áramlási irányával ellentétes átfedések csak és kizárólag a felvezetéseknél, áttörések csatlakozásainál megengedettek, illetve ha a munkafolyamat miatt nem lehet másképpen megoldani.

3. Tartsd be a bitumenes lemezek beépítésének alapjait!

Mind beton, mind trapézlemez alapfelületekhez használj kellősítőt és hagyd megszáradni! Tekerd ki a vízszigetelő lemezt és igazítsd úgy, hogy 8–10 cm legyen az átfedés! Ha már beigazítottad a bitumenes szigetelést, akkor mindkét végéről tekerd fel a közepéig, és onnan indulj a lángégővel! Lépcsőzetes illesztéseket és átfedéseket alakíts ki a további rétegekhez!

4. Ajtó- és ablakcsatlakozások kialakítása, ha nincs megfelelő felület

Biztosan te is többször tapasztaltad a munkáid során, hogy nem mindig van megfelelő felület az ajtó- és ablakcsatlakozások kialakításához. Sokan ilyenkor tanácstalanok, hogy mi lehet az igazi megoldás. Azt javasoljuk, hogy ha nincs megfelelő felület (kb. 16 cm) a szigetelés felvezetésére, akkor használj inkább folyékony szigetelést!

5. Mekkora legyen a párazárás-felvezetés?

Többféle „városi legenda” kering a szakemberek között, hogy milyen az ideális párazárás-felvezetés. Ha biztosra akarunk menni, akkor azt javasoljuk, mind belső, mind külső sarokelem esetén, hogy 

- ha az attika hőszigetelt, akkor az attika külső síkjáig,

- ha az attika nem hőszigetelt, akkor 10 cm-re a hőszigetelés felett + lejtés tartson.

A gondos, szakszerű kivitelezés adja a vízbiztos szigetelési megoldást. Biztosak lehetünk abban, hogy a szaktudásod, a tapasztalatod és a 3+2 PRO tipp a GV 45 E bitumenes vízszigetelő lemez használatához kiváló munkát eredményez, amire te mint szakember is büszke leszel és a megrendelő is elégedett lesz.

Ha kérdésed van, ha kiegészítenéd az előzőket vagy megosztanál másokkal további fortélyokat, hasznos ötleteket, tanácsokat, akkor ne habozz, keress bennünket!