Otthonfelújítási támogatás 2024

Sok család juthat több millió forint vissza nem térítendő állami támogatáshoz és kamatmentes kölcsönhöz. Viszont számos szakember felhívta a figyelmet arra, hogy kifejezetten nagy roham várható az ingyen milliókért, illetve rámutattak a keretösszeg végességére, ami az egész országban mindösszesen 20 ezer otthon megújulására lesz csak elegendő (800000 úgynevezett „kádárkocka” vár felújításra az MTI-hez eljutatott Velux közlemény szerint – forrás: ingatlanok.hu). Ha te is szeretnéd az otthonod az Otthonfelújítási Program 2024 keretein belül energetikailag korszerűsíteni, felújítani, akkor ez a cikk neked szól! Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy az Otthonfelújítási Program pályázatának útján több olyan követelmény és feltétel is van, amelyek könnyen a megvalósítás buktatói is lehetnek számodra!

Készüljünk együtt az otthonfelújítási programra!
Ha velünk tartasz, jobban jársz.

Az otthonfelújítási támogatás és hitel összege

Az otthonfelújítást támogató lehetőségek mindig népszerűek a lakosság körében. A 2024-es évben ismét lehetőséget ad a kormány a családi házak tulajdonosainak, hogy pályázzanak otthonfelújítási programra. Cél az ingatlanok energetikai korszerűsítése, legalább 30%-os energetikai megtakarítás elérése. A támogatás összege, akár 6 millió forint, melynek egy része (maximum3,8 millió forint) vissza nem térítendő, míg a másik része kamatmentes kölcsön. A támogatásra 1990. december 31. előtt épült családi házak esetében lehet pályázni. Az igénylési lehetőséggel a lakossági MFB Pont Pluszokon lehet élni. A kölcsön kérelmi nyomtatvány kitöltésével és a kötelezően előírt valamennyi melléklet csatolásával lehet benyújtani személyesen az igénylést a kijelölt bankfiókokban.

A támogatás igényléséhez a következő dokumentumokat kell beszerezni:

  • munkáltatói jövedelemigazolás
  • ingatlan tulajdoni lap
  • személyi igazolvány és lakcímkártya
  • nemleges igazolás adótartozásról
  • energetikai tanúsítvány a korszerűsítendő lakóingatlanról
  • több tulajdonos, vagy haszonélvezői igénylés esetén, tulajdonosi hozzájárulás

A meglévő dokumentumok érvényességét célszerű ellenőrizni.

Fontos, hogy a 2024-es otthonfelújítási támogatást 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy és többlakásos családi házakra lehet igényelni. Az otthonfelújítási kölcsön igénylője olyan magánszemély (nagykorú, cselekvőképes, igazoltan legalább egy éve magyarországi állandó lakhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy) lehet, aki tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik a korszerűsítendő családi házban, amely ingatlan (lakcímkártyával igazoltan) legalább 2024. május 1. óta állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye.

Az otthonfelújítási támogatást erre használhatod

 A pályázat célja az energetikai korszerűsítés, ahol több megoldás közül választhatunk (akár egyszerre több felújítás is végezhető), de a felújítással igazoltan 30 % energiamegtakarítást kell elérni. A támogatásból kizárólag lakáscélú energiafelhasználás történhet a fejlesztéssel érintett ingatlanban.

A támogatható energetikai fejlesztések:

  • épület külső határoló elemeinek rendszerszintű hőszigetelése, azaz homlokzati hőszigetelés és lábazati hőszigetelés
  • fűtetlen padlás esetén födémszigetelés, azaz padlásfödém szigetelés
  • fűtetlen pince esetén az alsó födém szigetelése, azaz pincefödém szigetelés
  • nyílászárócsere
  • használatai melegvíz-rendszer korszerűsítése
  • fűtésrendszer korszerűsítése, ami lehet – hőtermelő berendezések korszerűsítése, cseréje korszerű berendezésekre (kondenzációs kazán) – szekunder fűtési kör átalakítása, hőleadó berendezések korszerűsítése vagy cseréje
  • melegvizes puffertartály létesítése
  • kizárólag az energetikai korszerűsítéshez kacsolódó elemként (önállóan nem támogatható) a helyreállításhoz, javításhoz kapcsolódó költségek

A leglátványosabb felújítási lehetőség a homlokzati hőszigetelés, hiszen mind energiamegtakarításban, mind az ingatlanunk megjelenésében nagy változás érhető el. Anyagköltség, munkadíj, szakértői, tervezői, eljárási költségek és költségek mind-mind elszámolhatók. Viszont figyelmesen, körültekintően kell eljárnunk, mert nem számolhatók el azok a költségek, amelyek a támogatási cél megvalósításához nem közvetlenük kapcsolódnak és amelyek nem szolgálják az energiamegtakarítást. Ilyen például a saját kivitelezésű munkák költségei, a szállítási díj vagy a kiszállási díj is.

 

Mekkora összeg igényelhető otthonfelújítási támogatásra?

A támogatásból 7 millió forintos beruházás valósítható meg, 1 millió forintos önrész szükséges, a maradék 6 millió forint részben vissza nem térítendő állami támogatás, részben kedvezményes, kamatmentes hitel.

A korszerűsítés végén legalább 30 %-os energia megtakarításnak kell megvalósulnia, amit hiteles energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni. Érdemes előzetes kalkulációt végezni a várható költségekre és az energia megtakarításra. Amennyiben nem éri el a megvalósított beruházás a 30 %-os energiamegtakarítást, akkor az ügylet szabálytalanná válik és a teljes finanszírozási összeget vissza kell fizetni.

A kamatmentes hitel futamideje legfeljebb 10 év, amiben már benne van a 6-24 hónapos rendelkezésre tartási idő és a türelmi idő is. A felújítást a szerződéskötéstől számított két éven belül be kell fejezni, ami indokolt esetben 6 hónappal meghosszabbítható.

Az otthonfelújítási támogatás igénylése és annak sikere rajtad múlik

Vedd fel velünk a kapcsolatot és felkészült pályázati tanácsadónk térítési díj mentesen segít a pályázat buktatóinak elkerülésében, szakmai támogatást nyújtunk az ideális homlokzati hőszigetelő anyagok kiválasztásában, megbízható, referenciákkal rendelkező kivitelezőt javaslunk és egyedi árajánlatot biztosítunk számodra!

A gyorsaságodon, a felkészültségeden most sok múlhat, hiszen hamarosan kihirdetésre kerül az összes feltétel és azt követően megnyílik a pályázati lehetőség kapuja, aminek a nyitását sokkal többen várják, mint amennyien igénybe vehetik.

Szerezz előnyt, készüljünk együtt az Otthonfelújítási programra!
Ha velünk tartasz jobban jársz!

A kapcsolatfelvétel számodra semmilyen kötelezettséggel nem jár, viszont érdemes minél előbb megtenni, mivel a pályázati tanácsadói kapacitásunk véges!

A HUFBAU Piedl több éves építőanyagkereskedelmi tapasztalata, kiterjedt gyártói kapcsolatai, hatalmas raktárkészlete és szakértő munkatársai garantálják számodra, hogy az otthonfelújítási terveid biztosan célba érjenek és a megvalósult felújításnak köszönhetően az otthonod újjászülessen!

 

 

 

GYAKRAN ISMÉTEL KÉRDÉSEK OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁSRÓL 

Mi az Otthonfelújítás 2024 célja?

  • Az Otthonfelújítási Program célja az ingatlanok energetikai korszerűsítése, legalább 30%-os energiamegtakarítás elérése.

Mekkora támogatásra és kamatmentes kölcsönre számíthatok a felújítási támogatás keretében?

  • A támogatás összege akár 6 millió forint is lehet, amelynek maximum 3,8 millió forintja vissza nem térítendő támogatás, a többi része kamatmentes kölcsön.

Mely ingatlanokra lehet igényelni a felújítási támogatás 2024 programot?

  • A támogatást 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy és többlakásos családi házakra lehet igényelni.

Milyen minimum feltételeknek kell megfelelni a támogatás igényléséhez?

  • Az igénylőnek nagykorúnak, cselekvőképesnek kell lennie, igazoltan legalább egy éve magyarországi állandó lakhellyel vagy tartózkodási hellyel kell rendelkeznie, és tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal kell bírnia a korszerűsítendő ingatlanban.

Milyen energetikai fejlesztés támogatott otthonfelújítási projektnél?

  • Támogatható a homlokzati és lábazati hőszigetelés, padlásfödém és pincefödém szigetelés, nyílászárócsere, használati melegvíz-rendszer és fűtésrendszer korszerűsítése, melegvizes puffertartály létesítése.

Az otthonfelújítási támogatás feltételei már véglegesek?

  • A cikk írásának pillanatában még a végleges feltételrendszer nem elérhető, viszont a kormány valószínűleg rövid időn belül közzétesz. A HUFBAU Piedl szakértő pályázati tanácsadója precízen nyomon követi az Otthonfelújítási Program 2024 minden rezdülését, így biztos lehetsz abban, hogy a legfrissebb információkkal lát el, ha felveszed vele a kapcsolatot.

Milyen költségek számolhatók el az otthonfelújítási program keretében?

  • Elszámolhatók az anyagköltségek, munkadíjak, szakértői, tervezői, eljárási költségek, valamint a helyreállításhoz, javításhoz kapcsolódó költségek, amelyek az energetikai korszerűsítéshez kapcsolódnak.

Mi történik, ha a felújítás nem éri el a 30%-os energiamegtakarítást?

  • Ha a beruházás nem éri el a 30%-os energiamegtakarítást, akkor az ügylet szabálytalanná válik, és a teljes finanszírozási összeget vissza kell fizetni.

Meddig kell befejezni a felújítást a szerződéskötéstől számítva?

  • A felújítást a szerződéskötéstől számított két éven belül be kell fejezni, ami indokolt esetben 6 hónappal meghosszabbítható.

Hol és kitől kaphatok személyre szabott, pontos tájékoztatást az otthonfelújítási támogatásról?

 

*Július 1-gyel indul az Otthonfelújítási támogatás, módosításokkal

Június 17-én délután jelent meg a palyazat.gov.hu oldalon az Otthonfelújítási támogatás pályázatának végleges felhívása. Az 1990. december 31. előtt használatbavételi engedéllyel rendelkező családi házak energetikai korszerűsítésére a kormány döntése alapján, kedvezőbb feltételekkel igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön.

A következő sorokban áttekintjük, hogy mely lényegi elemek módosultak.

Otthonfelújítási támogatás módosításai

  • A korábban tervezett 8 éves futamidő, a kölcsönszerződés megkötésétől indulva maximum 12 év lehet. Ez jelentősen lecsökkenti a havi törlesztőrészletek összegét, a jelenlegi kalkuláció szerint ez havonta 14-25 ezer forint lehet, így akár teljes egészében is megtérülhet a felújítás költsége a családok rezsijének csökkenésével.
  • A hőszigetelések tekintetében a támogatott építőanyagok közé lett sorolva az EPS hőszigetelés mellett a kiváló tulajdonságokkal rendelkező kőzetgyapot hőszigetelés is.
  • A támogatható tevékenységek közé bekerült a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése is.
  • A fa szerkezetű nyílászárók beszerelése is a támogatott kategóriába szerepel a módosításnak köszönhetően, a műanyag nyílászárók mellett.
  • A lakástakarékpénztári megtakarítás beszámítható a saját forrásba.
  • A családok számára kedvezőbb lett a vissza nem térítendő támogatás arányának számításához kapcsolódó jövedelemszámítás is. Azaz a jövedelmi szint besorolásakor figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket.
  • A 30 százalékos energiamegtakarítás elérése érdekében az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható az ingatlan korszerűsítéshez.

A pályázat fő eredménye, célja nem változott, hiszen a 30 százalékos energiamegtakarítást mindenképp el kell érni, hogy a pályázat érvényes legyen.

Kifejezetten javasoljuk minden igénylőnek saját érdekében, hogy vegye fel a kapcsolatot a HUFBAU Piedl Otthonfelújítási program szakértő pályázati tanácsadójával! Felkészült munkatársaink az első pillanattól fogva végig vezetik a pályázat útvesztőiben és segítenek a felújítás, korszerűsítés tervezésében, építőanyag beszerzésében és abban is, hogy a beruházás maximálisan eleget tegyen a megtakarítási feltételeknek. A szakértő pályázati tanácsadás ingyenes, semmilyen kötelezettséggel nem jár az igénylő számára.

Otthonfelújítási támogatás tanácsadói vonal: +36 20 224 7669