Több évszázada kényelmes és praktikus megoldás, ha valaki könnyen megmunkálható anyagot keres. Már az első megmunkált használati eszközök is fából készültek, és megbízhatósága miatt ma is megállja a helyét. Ebben a cikkben szeretnénk bemutatni néhány izgalmas felhasználási módot, amivel garantáltan komfortosabb és szebb lesz az otthonod faépítőanyagok felhasználásával!

 A fa használatának előnyei

Sokszor gondolhatjuk azt tévesen, hogy más anyagok használata azért jobb, mert a fa gyenge és amúgy is kényes anyag. Ez azonban nem igaz! A fa súlyához viszonyítva jóval nagyobb teherbírású, mint más szervetlen anyagok. A fa mikro- és nanoszerkezete miatt nagyszerű tulajdonságokkal rendelkezik. Kellő hozzáértéssel alkalmazva pedig az egyik legmegbízhatóbb és legerősebb építőanyag.

Milyen formában alkalmazzuk?

A sokoldalú felhasználás miatt rengeteg méretben és formában, keresztmetszetben felhasználhatjuk. Legfőképpen a fa keménységétől függ, hogy mennyire könnyű megmunkálni, és hogy mennyire szilárd és kopásálló hosszútávon. Attól függően, hogy mire szeretnénk használni, a fa különböző minőségben kapható. 

A következőkben megnézzük, hogy mire is használható fel a különböző megmunkálású faanyag.

A deszka: könnyű és sokrétű felhasználás

A deszka egy vékony és széles, simított felületű faanyag. 2,5 cm vastagságú, 10, 15 és 20 cm szélességben és 4-5 méter hosszú szálakban kapható. Ezeket a szálakat könnyű és puha megmunkálásuk miatt fal-és tetőfedésre, kültéri játszóterek és más bútorok készítésére is felhasználható. Kiváló alapanyag beltéri és kültéri munkák elvégzéséhez is!

A tetőszerkezet építésében

Attól függően, hogy milyen típusú tetőfedést végzünk, fontos kellék például a tetőszellőzés és az alátétszerkezet biztosításánál szarufákra rögzíteni a deszkákat. Ezzel biztosíthatjuk a tetőfedő anyagok és a padlástér szellőzésén túl a szerkezet stabilitását is. Ezeken kívül pedig a cseréptartó léceket is ehhez a deszkához rögzítik. A padlástér járófelületét is deszkák felhasználásával szokták kialakítani.

Gyerekjátszóterek

A deszka praktikusan felhasználható anyag akár játszóterek építésében. Hintákat, mászókákat, homokozók keretét, csúszdákat könnyen építhetünk vele. Kreatívan és egyszerűen meg tudunk alkotni kisebb és nagyobb játékokat is! 

A praktikus bútorok alapja

Kiváló asztalos ipari alapanyag, hiszen egy esztétikus fabútor időtlen és állandó eleme lehet az otthonunknak. Tartós és strapabíró bútorok készíthetőek deszkákból, melyek több évtized alatt sem mennek tönkre. Akár szék, komód, ágykeret vagy gyerekasztal is készíthető deszkából. Szinte csak a képzeletünk szabhat határt a deszka különféle felhasználásának. 

A gerenda: teherbíró és szilárd választás

A gerenda jelentősen vastagabb és szélesebb, mint a deszka. Ebből adódóan, akkor használják, mikor nagyobb teherbírásra van szükség. Általában 7,5*10 cm-től egészen 15*15 cm szélességű és vastagságú szálakban elérhető és gyakran durvábban megmunkáltak. 4, 5, 6 és 7 méteres szálakban kapható. A nagy teherbírásra való utalás sok esetben már az elnevezésben is megjelenik, mint például a mestergerenda vagy gyámgerenda.

Szarufa 

A gerenda megfelelő alapanyag arra, hogy a tetőszerkezetben szarufaként alkalmazzák. A szarufa gerendák a tető szerkezetének ferde támasztó gerendáit jelöli. A szarufák a tető gerincétől pereméig lejtősen futnak. Szerepük, hogy elosszák a tető súlyát és biztosítsák a stabilitást. 

A teraszok és filagóriák tartóoszlopa: a gerenda

A gerenda eléggé vastag ahhoz, hogy nehezebb szerkezetek tartóoszlopai legyen. Mivel vastag és teherbíró, sokan választják előtetők és filagóriák építésekor. Esztétikus választás gerendaoszlopokkal megerősíteni a tartószerkezetet hiszen a hasznosságon felül még fel is dobja a kertet. Családi rendezvények és kerti partik tökéletes helyszíne lehet egy természetközeli helyen lévő filagória, ahol együtt lehet a család. 

 

Léc: az otthonunk díszítésének eleme 

A léc egy keskeny és vékony, általában 1-2 cm vastag és 2-5 cm széles faanyag, amiből adódóan könnyű és kevésbé teherbíró anyag. A léc hosszú szálakban elérhető és a modern lakberendezés új eleme. A lakáson belül dizájnelemként, míg azon kívül a tetőszerkezetek építésekor van hatalmas szerepe.

Modern dizájn a hálószobában

Mivel könnyű és kisebb megmunkálású faanyag a léc, sokan használják díszítőelemként a modern és minimalista stílusú hálószobákban. A léc falidíszek egyszerűen felszerelhetőek és letisztult, mégis dinamikus teret varázsolnak még az unalmas hálószobákból is. Az utóbbi időben nagyon népszerű dekorelem, mert könnyű, így nem terheli meg a falakat és pénztárcabarát megoldás, ha modern külsőt szeretnél varázsolni az otthonodnak.

A tető-és födémépítés 

A tetőzet építésekor a Bramac léceknek kulcsfontosságú szerepe van. De miért is? Azért, mert a cserepek megtartása a lécek feladata. Mérete és súlya miatt tökéletes erre a feladatra. Az adott cserepek mérete határozza meg hogy milyen távolságban kell elhelyezni egymástól a léceket. 

A palló: biztos megoldás 

A palló a deszkához hasonlóan megmunkált faanyag, viszont vastagabb, általában 5-10 cm, szélességre pedig 20 és 40 cm között elérhető. A palló, mivel strapabíróbb, de ugyanúgy lapos, pallószintek és rámpák, illetve teherhordó felületeknél is alkalmazzák. Hosszúsága 4, 5 és 6 méter.

 

A különböző keresztmetszetű faanyagok felhasználása meghatározó az építőiparban, mivel a sokféleképpen megmunkálható és alkalmazása is sokrétű. Legyen szó épület födém-és tetőszerkezetéről, kerti bútorokról vagy belső dizájnelemekről, a fa mindenképpen jó megoldás. 

A Hufbau Piedl fa építőanyagkínálatában megtalálható faanyagokkal együtt garantáltan könnyű lesz a munka!

Tekintsd meg a faanyag választékunkat!

Keresd szakértő munkatársainkat, akik szívesen segítenek neked a megfelelő faanyag kiválasztásában!